Posljednje vijesti

Bosni i Hercegovini nagrada za najbolji štand na londonskom sajmu turizma

13.11.2007

Sarajevo, 13.11.2007.
Organizatori Svjetske turističke berze (WTM), koja se održava od 12. do 15. novembra u Londonu, dodijelili Bosni i Hercegovini nagradu za najbolji štand u kategoriji "Best Feature Stand Award"

London, 13.11.2007.god.  -  Organizatori Svjetske turističke berze (WTM), koji se održava od 12. do 15. novembra u Londonu, dodijelili su Bosni i Hercegovini nagradu za najbolji štand na ovom prestižnom svjetskom sajmu. Na sajmu je prisustvovalo preko 5.500 firmi iz više od 200 država, a nagrade za najbolji štand su dodijeljene u šest kategorija. Bosna i Hercegovina je dobila nagradu za najbolji štand u kategoriji „Best Feature Stand Award“.

Image Novi štand
Bosne i Herzegovine
 Izlaganje bh. turističke ponude rezultat je višegodišnjih napora koje preduzimaju Klaster turizma BiH i Turističko udruženje uz podršku USAID CCA. Izlazak BiH na WTM ove godine rezultat je zajedničkog napora nadležnih entiteskih ministarstava i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Turitstičke zajednica FBiH i Turističke organizacije RS. Krajnji cilj ovih napora je pravilan razvoj i promocija turizma BiH kako bi se u što kraćem vremenu kreirali novi turistički proizvodi što će dovesti do povećanja nivoa zaposlenosti i ukupnog ekonomskog razvoja.

 

„Drago nam je da je Bosna i Hercegovina ovako uspješno označila svoj prvi nastup na WTM-u“, rekao je g. Craig Moyes, direktor WTM-a, prilikom uručenja nagrade. Nagradu je u ime Turističkog udruženja preuzeo g. Vaso Bosiljčić.

Turističko udruženje u BiH i predstavnici deset bh. turističkih agencija uz podršku USAID Projekta za podizanje konkurentnosti putem razvoja klastera su ove godine prvi put predstavili bh. turističku ponudu na londonskom sajmu. Pored atraktivnog štanda pripremljenog posebno za ovu priliku predstavnici turističke industrije Bosne i Hercegovine su organizirali i bh. ručak za odabrane britanske tur operatore i novinare. Tom prilikom gostima se obratila i gđa Tanja Milašinović, ambasador BiH u Velikoj Britaniji.
 

Image I Craig Moyes,direktor WTM je prosetao
Bosnom i Hercegovinom
 Fokus prvog predstavljanja turističke ponude BiH na WTM-u su programi obilaska kulturno-historijskih lokacija, promocija kratkih odmora u Sarajevu i Mostaru, te bogata ponuda avanturističkog turizma. Ova prilika je iskorištena i za posebnu promociju Svjetskog prvenstva u raftingu koje se održava u Bosni i Hercegovini 2009 godine. 
 
Već od ove godine destinacije Bosne i Hercegovine bit će uključene u ponude britanskih agencija „Saga Holidays“, „Airmiles“ i „Sunshine world“, a agencije „Exodus“ i Regent Holidays su spremne proširiti svoje postojeće ponude bh. programa.