05.02.2018

Projekt „Održivi regionalni razvoj kroz eko – turizam u Bosni i Hercegovini“

Projekt „Održivi regionalni razvoj kroz eko – turizam u Bosni i Hercegovini“, koji je trajao od 2006. do juna 2010. godine kao rezultat “Studije o održivom razvoju kroz eko – turizam” je primjer izvrsne saradnje Vlade Bosne i Hercegovine sa Vladom Japana i Japanskom Agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).                                                    

Kroz implementaciju studije o eko – turizmu i tehničku pomoć na ovom Projektu, posebno u smislu prihvatanja polaznika kurseva, slanja stručnjaka i snabdijevanja opremom od strane JICA-e potpomognut je regionalni razvoj eko – turizma na administrativnom i lokalnom nivou u ciljanim područjima.

Ovaj Projekt je ocijenjen vrlo uspješnim od Zajedničkog evaluacijskog tima sastavljenog od stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i Japana. Tom prilikom je utvrđeno da su učesnici projekta, koje je Zajednički tim imao priliku posjetiti, shvatili dobrobit razvoja eko – turizma i sticanja novih znanja i vještina u smislu razvoja lokalnih poljoprivrednih proizvoda, seoskog smještaja, očuvanja i iskorištavanja kulturno- historijskog nasljeđa, uključujući i sportske aktivnosti.  

Na taj način je također uspostavljena saradnja između stanovništva i lokalnih institucija.